Koordinationsøvelser til kæbeleddet
Motorisk kontrol
Øvelser målrettet motorisk kontrol er faktisk alle øvelser og bevægelser der findes.
Forskellen er blot i hvilken fase af et genoptræningsforløb de udføres. I dette sammenhæng benyttes motorisk kontrol øvelser med henblik på at (re-)etablere et motorisk bevægemønster der bevirker mindre strukturel påvirkning af leddet ud fra den antagelse om at en del af smerten og deraf muskulær opspænding har sin oprindelse fra påvirkning af leddet.
De øvelser der vil blive beskrevet er målrettet den allertidligste fase hvor der er smerte ved bevægelse og endnu ikke fuld bevægelighed uden smerte.
En af grundtankerne ved disse øvelser er “movement with awareness” som er beskrevet af M. Feldenkreis med ordene: “
It is precisely structured movements there is fine tuned with thinking, sensing, moving and imagining.”
Hermed menes at øvelserne bør foregå langsomt og med fuld opmærksomhed, hvilket indenfor forskning har vist sig afgørende for motorisk læring.
Træning af motorisk kontrol er lidt på samme måde som at lære at spille på klaver: “Det lyder bedst hvis tangenter påvirkes i den rigtige rækkefølge.”
Som nævnt i afsnittet – “kæbeleddets anatomi” – er der to led i hver side af kæben hhv. det øverste (glideleddet) og det nederste (hængselleddet) som hver udgør sin del af den totale bevægelse for kæbeleddet.
Åben bevægelsen for kæben kan opdeles i to faser:
1) hængsel fasen, hvor kæbeleddet fungerer som et hængsel.
2) glideled fasen, hvor underkæben og discusskiven glider frem under overkæben.