Personer der har problemer med at tænder skærren (bruxisme) eller tandpres (clenching) har ofte massive spændinger i masticationsmuskualturen og deraf smerter ved dagligdagsfunktioner som at tygge og tale.
Dertil har de oftest nedsat bevægeudslag i depression grundet smerter ved stræk af masticationsmuskulaturen.
Forskningstudier har vist at disse personer har ophobning af neuropeptider og metabolitter (affaldsstoffer) i tyggemuskulaturen og omkringliggende væv, hvilket er med til at smertesensibilisere området.
Disse personer har ofte betydelig gavn af såvel passive (bløddelsbehandling) og aktive vaskulariserende øvelser, da dette medvirker til at fjerne nogle af metabolitterne.
Øvelserne er simple at udføre, men giver ofte hurtig en lindring af smerterne, men ikke ændring af bevægeligheden, da dette kræver en længere og større indsats.
—
Praktisk:
Det imaginære tyggegummi eller joggetur med kæben
Forestil dig at du har et tyggegummi i munden som du kun må tygge let på uden at klemme tænderne hårdt sammen. Der tygges på tyggegummiet i ca. 2-5 min for at bringe blodcirkulation til de muskler der har været overspændt gennem natten.
—
Strong gum
Man tror næsten ikke at det er sandt, men indenfor fitnessverdenen har man igennem nogle år benyttet at tygge på ekstremt hårde tyggegummi for at træne sine kæbemuskler og få et bredere “look” i sit kæbeparti… https://www.strongergum.com/
Indenfor området med kæbeledssmerter er der nogle patienter der oplever lindring af deres muskelsmerter ved at tygge på dette hårde tyggegummi.
Princippet er lidt som at tage en tung håndvægt i fitnesscenteret og pumpe musklen for at skabe cirkulation. Dog vil jeg anbefale at man blot tygger 2-5 min for at bibringe den nødvendige cirkulation. Alternativt flere sessioner af 2-5 min med tygge.